Historien bag DRIF
- Dansk RideInstruktør Forening
Dansk RideInstruktør Forening (DRIF) så dagens lys i 1965 på initiativ af Knud Dam, Hans Keller, Gustav Martens, Børge Rasmussen og Robert Johansen, der var foreningens første formand.
Tilbage i midten af 50'erne rekrutterede ridesporten stadig sine hjælpere fra militært uddannede beridere, der drev rideskolerne som bibeskæftigelse. Men med de beredne afdelingers afskaffelse indenfor militæret blev manglen på beridere mere og mere udpræget, ikke mindst set i lyset af den kolossale tilgang til ridesporten i 1960'erne.
I 1968 kom der en ny Fritidslov, som gav rideklubberne mulighed for at bygge ridecentre, hvilket betød, at berideren foruden undervisning i ridning og omgang med heste også blev pålagt krævende ledelsesopgaver.
Samme år etableredes den første civile uddannelse - i nogen grad baseret på en fælles nordisk indsats for at redde den svenske militære rideskole 'Strømsholm', som på det tidspunkt blev overdraget til den svenske rideorganisation.
DRIF anno 2025
I dag tæller Dansk RideInstruktør Forening knapt 250 medlemmer fordelt på beridere, trænere, autodidakte instruktører m.fl. Foreningen er åben for alle, der har undervisning/ridning som erhverv, og som derigennem er med til at højne ridesporten og udbrede interessen for og kendskabet til hesten og dennes pasning og ridning på en faglig korrekt og seriøs måde.
Man kan altså sagtens være medlem af DRIF, selvom man er ufaglært. Og hvis man har brug for sparring eller kollegaer at snakke med, kan man med fordel gøre brug af dette netværk, som foreningen udgør. DRIF er altså ikke en fagforening, men kort og godt en sammenslutning af professionelle folk med fælles interesse.
Foreningens medlemmer beskæftiger sig i det daglige med undervisning på alle niveauer og alle typer af ponyer og heste. De konkurrerer på alle niveauer og uddanner både ryttere, heste og ponyer på alle niveauer.
Nye tider - nyt logo
Billedet herunder af legendariske berider Gunnar Andersen og hesten Tallisman har i mange år været anvendt som silhuet i DRIF´s logo.
Gunnar Andersen, der i mange år var berider på Sportsrideklubben i Gentofte, var også træner for bl.a. Lis Hartel, da hun vandt OL sølv i hhv. 1952 og 1956 og stod bag 16 Danmarksmesterskaber i spring og 26 i dressur. Gunnar Andersen var desuden i en årrække formand i DRIF. Du kan læse mere om Gunnar Andersen bl.a. i Ridehestens artikel ”Gunnar Andersen fra staldmand til international træner”
Samarbejdet med Dansk Ride Forbund
Rideskolemanager, Rideinstruktør og Berideruddannelserne ligger naturligt nok også indenfor foreningens virke, idet DRIF varetager elevernes uddannelse i samarbejde med fra Dansk Ride Forbund (DRF).
Derudover har foreningen en selvudpeget repræsentant siddende i rideforbundets springudvalg samt én i dressurudvalget. Formålet er, at rideforbundet skal kunne gøre brug af den viden, som instruktørforeningen ligger inde med i kraft af sin faglighed.
For at være godkendt som lærested under Dansk Ride Forbund skal man desuden være aktivt medlem af Dansk RideInstruktør Forening.
Hestevelfærd og ny viden
Dansk RideInstruktør Forening har senest deltaget i Videncenter for Dyrevelfærds konference 2024, som blev afholdt i samarbejde med Københavns Universitet. Godt 20 medlemmer af foreningen var med på konferencen, som satte fokus på hestes velfærd ud fra både nationale og internationale perspektiver.
En inspirerende dag med mange indsigtsfulde oplæg, der på tværs af temaer som hestes adfærdsbehov, sundhed og sportens etiske grænser alle bidrog til at fremme en bæredygtig og etisk funderet ridesport.
Et centralt emne på konferencen var behovet for at uddanne flere kompetente fagpersoner til arbejdet i staldene. Dette er en kerneværdi for Dansk RideInstruktør Forening, der ser det som afgørende for at højne standarden i dansk ridesport. Foreningen arbejder målrettet på at styrke fagligheden og sikre, at både ryttere og heste får de bedst mulige forudsætninger for trivsel og udvikling.
Vigtigheden af at prioritere forskning med henblik på at skabe grundlag for opdaterede beslutninger og praksisser i staldene blev også fremhævet på konferencen. Dansk RideInstruktør Forening anerkender dette som en nøgle til at sikre bedre trivsel for både heste og ryttere. Foreningen ser det som en del af dets ansvar netop at bidrage til og fremme en kultur, hvor fagpersonale og beslutningstagere i ridesporten baserer deres praksis på opdateret, faglig viden.
Læs mere om: